Spojené státy nebudou stíhat banku Goldman Sachs

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo, že nebude stíhat bankovní skupinu Goldman Sachs a její zaměstnance kvůli obviněním z nekalých praktik v době finanční krize. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

 

Banka podle obvinění prodávala finanční produkty, které sama považovala za nekvalitní, aniž by klientům poskytla informace o jejich rizikovosti. Ministerstvo uvedlo, že pro stíhání nemá dostatek důkazů. Dodalo však, že pokud by se objevily nové skutečnosti, mohlo by svůj postoj přehodnotit.

 

Rozhodnutí ministerstva podle agentury Reuters podtrhuje obtížnost vyšetřování případů souvisejících s finanční krizí. Bývalý generální inspektor programu vládní pomoci bankovnímu sektoru Neil Barofsky uvedl, že rozhodnutí je připomínkou toho, že žádné instituce ani jednotlivci nebyli nuceni přijmout větší zodpovědnost za svou roli ve finanční krizi. "Bez takovéto zodpovědnosti bude nekonečná přehlídka bankovních skandálů nevyhnutelně pokračovat," dodal.

 

Rozhodnutí ministerstva je pro banku Goldman Sachs velkým vítězstvím. "Jsme rádi, že je tato záležitost za námi," uvedl mluvčí společnosti.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK