Záznam ČNB: Pro ještě nižší sazby hlasoval Tomšík a Lízal

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Pro snížení úrokových sazeb ČNB o čtvrt procentního bodu hlasovali na počátku srpna viceguvernér Vladimír Tomšík a člen bankovní rady Lubomír Lízal. Vyplývá to ze záznamu ČNB. Bankovní rada ovšem ponechala ve čtvrtek 2. srpna úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na rekordním minimu 0,5 procenta.

Pro zachování úrokových sazeb beze změny na jednání bankovní rady hlasovali viceguvernér Mojmír Hampl a členové bankovní rady Kamil Janáček, Pavel Řežábek, Eva Zamrazilová. Guvernér Miroslav Singer se jednání nezúčastnil.

Podle záznamu se členové bankovní rady shodli, že nová prognóza vychází z alternativního scénáře prezentovaného spolu s předchozí květnovou prognózou. V souladu s tímto scénářem zohledňuje srpnová prognóza zvýšení DPH, utlumení spotřeby domácností a následný pomalejší růst HDP.

ČNB minulý týden zhoršila v nové prognóze odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos podle ČNB hospodářství klesne o 0,9 procenta a příští rok poroste o 0,8 procenta. Inflace se bude kvůli plánovaným daňovým změnám podle ČNB pohybovat lehce nad dvouprocentním inflačním cílem.

Nová prognóza počítá podle viceguvernéra v nejbližších několika čtvrtletích s poklesem tržních úrokových sazeb. Růst by sazby podle prognózy ČNB měly začít až v roce 2014.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK