Japonské akcie si tento týden připsaly téměř čtyři procenta

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily po předchozích čtyřech nárůstech za sebou. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o procento na 8891,44 bodu, za celý týden si však připsal téměř čtyři procenta. Představuje to nejvýraznější týdenní nárůst od poloviny února.

Akciový trh tento týden tlačily vzhůru naděje na nová opatření na podporu hospodářského růstu. "Za růstem tento týden stojí výhradně spekulace o stimulačních opatřeních, které vedly k poklesu obav ohledně zpomalení světové ekonomiky," uvedl analytik Jošihiro Ito z makléřské společnosti Okasan Online Securities. "Nyní však lidé začínají pochybovat o tom, co bude dál," dodal. Index Nikkei tak podle něj nemá předpoklady k tomu, aby prolomil hranici 9000 bodů.

"Ve skutečnosti se nic nezlepšuje, ale špatný stav ekonomiky ve Spojených státech a Číně je již započítán do cen akcií," uvedl analytik Rjota Sakagami z firmy SMBC Nikko. "Pokud údaje ukazují, že situace je lepší, než se předpokládalo, je to pozitivní. Pokud údaje zaostanou za očekáváním, počítají lidé se stimulačními opatřeními, což je rovněž pozitivní," dodal.

Na devizovém trhu euro zůstalo pod tlakem kvůli přetrvávajícím obavám ohledně negativních důsledků dluhové krize. Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,1 procenta na 1,2288 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK