Pražská burza stagnuje, ČEZ přidává dvě pct, nedaří se bankám

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes dopoledne stagnuje, hlavní index PX v 11:15 odepisoval šest setin procenta na rovných 924 bodů, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Nedaří se bankám a zveřejněné výsledky energetické firmy ČEZ, které výrazně předčily odhady na všech úrovních, zatím nedokázaly burzu přiklonit k růstu. Se ztrátami se podle makléřů a analytiků obchoduje také na dalších evropských burzách.

 

Skupina ČEZ ve druhém čtvrtletí letošního roku díky celkově lepšímu hospodaření překonala i nejoptimističtější odhady. Společnost navíc v Albánii, která je od minulého čtvrtletí zdrojem obav investorů, dosáhla změny rozhodnutí regulátora, které sníží problematické regulované ceny i se zpětnou platností. "Akcie ČEZ na pozitivní překvapení reagují růstem o dvě procenta a aktuálně se obchodují na ceně 740 Kč," uvedl Martin Oliva z Patria Direct.

 

Nedaří se naopak bankovnímu sektoru, když Komerční banka i Erste Bank shodně přicházejí o necelých půl procenta, a ve ztrátě přes jedno procento je i pojišťovací skupina VIG.

 

Poklesu se neubránily ani další tituly. Necelé procento na 96 korun odepisuje těžební NWR, o šest desetin procenta zatím přišly akcie telekomunikačního operátora Telefónica. Nejvýraznější ztráta bezmála 4,5 procenta postihla technologickou KIT digital.

 

Naopak mírně ziskové byly dopoledne na pražské burze cenné papíry mediální CME, rostly o 0,70 procenta ke 106 korunám.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK