Pilsen Steel má předběžného správce a vede jednání s investorem

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 10. srpna (ČTK) - Předběžným insolvenčním správcem zadlužené firmy Pilsen Steel je pražská společnost IS Žižlavský v.o.s., advokátní kancelář zabývající se insolvenční správou. Stanovil ji dnes krajský soud. Ten dal ve středu plzeňským hutím a kovárnám čtrnáctidenní lhůtu pro nalezení způsobu uspokojení pohledávek 21 přihlášených věřitelů, kteří požadují po podniku téměř 200 milionů korun. Správce musí do 14 podat soudu zprávu o zjištění majetku dlužníka a jeho ekonomické situaci, zjistila dnes ČTK z insolvenčního rejstříku. Do firmy nastoupí v pondělí.

Podnik s téměř 950 zaměstnanci zatím nerozběhl pece a lisy, dodávky energií a materiálu nebyly obnoveny.

"Společnost nyní vede jednání s potenciálním zájemcem o finančně strategickou spolupráci spočívající v poskytnutí prostředků k uspokojení pohledávek věřitelů a obnovení výroby společnosti," řekl dnes ČTK pověřený generální ředitel Tomáš Egermajer. Odmítl zveřejnit jméno možného investora. Podle informací ČTK jde o českou finanční skupinu. Nalezení vhodného řešení je ale závislé na postoji dominantních věřitelů, hlavně moskevské Vněšekonombanky, dodal. Před dvěma měsíci se ve firmě hovořilo o ruské skupině OMZ (ta Pilsen Steel vlastnila šest let do roku 2010, ale podle informací ČTK už ve hře není), německém Siemensu, slovenských Železárnách Podbrezová, kanadské a indické skupině.

"Společným záměrem managementu, zaměstnanců i obchodních partnerů je obnovení provozu podniku, na němž se intenzivně pracuje," řekl personální ředitel Pilsen Steelu Pavel Ratislav. Podle něj i Egermajera nedochází k žádnému významnějšímu odchodu zaměstnanců.

Pilsen Steel, který se od listopadu potýká s velkými dluhy a odstávkami, vlastní od roku 2010 ruský podnikatel Igor Šamis. Po středečním jednání soudu s věřiteli slíbil jeho právní zástupce Petr Kališ mimosoudní vyrovnání. Kališ předložil rámcovou dohodu s možným kupcem a zápisy o komplexním řešení pohledávek mezi Šamisem, Vněšekonombankou, která mu na nákup podniku půjčila (hovoří se o čtyřech miliardách korun) a je zástavním věřitelem, a neznámým investorem.

"O vstupu investora do Pilsen Steelu se skutečně jedná," řekl Egermajer. Podle něj má podnik dostatek zakázek, ale nedá se říci, kdy se výroba po třítýdenní dovolené rozběhne naplno. Právníci podniku ve středu soudu předložili rámcovou smlouvu o obnovení provozu, prohlášení o zajištění za závazky, účetní rozvahu, elektronickou korespondenci s ČEZ Prodej, který zatím neobnovil plné dodávky elektřiny.

Právník Pilsen Steel požadoval u soudu lhůtu až čtyř týdnů pro zajištění dlouhodobého financování. Podle Kališe má dlužník nemovitý majetek za 605 milionů Kč. "Aktiva výrazně přesahují závazky podniku," dodal. Jejich saldo je nyní podle Kališe 743 milionů Kč.

"V hutích se zatím nedělá a mělo by se začít koncem srpna. V kovárnách pracují jen desítky obráběčů kovů," řekl předák odborů Miroslav Cink. Ti podali 27 výpovědí, ale jiní pracovníci neodcházejí.

"Jednání s vedením i majitelem probíhají od ledna a takových čtrnáctidenních lhůt už bylo. Nikdy se ale nestalo vůbec nic. Je to jen další hra s důvěrou věřitele a smutnější je, že i s důvěrou zaměstnanců," uvedl Roman Štix z firmy Alfa Max Czech, dodavatele šrotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK