Řecko nabídne pokladniční poukázky, aby vyšlo s penězi

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. srpna (ČTK) - Řecko v úterý nabídne v aukci tříměsíční pokladniční poukázky za 3,125 miliardy eur (asi 78,7 miliardy Kč) a z výnosu hodlá umořit úvěr splatný 20. srpna. Pokud se to povede, země se obejde bez překlenovacího úvěru, o němž uvažuje na dobu, než dostane od zahraničních věřitelů další část záchranného úvěru. To má být až v září nebo v říjnu.

Řecká agentura pro správu dluhu (PDMA) uvedla, že splatný úvěr je v objemu 3,2 miliardy eur. Atény ale zároveň chtějí část výnosu použít i na refinancování jiného úvěru v objemu 1,6 miliardy eur. Agentura totiž předpokládá, že prodat by se mohly papíry až za pět miliard eur (zhruba 126 miliard Kč), pokud bude zájem. Přijala by totiž další nabídky až do výše 60 procent nabízeného objemu.

Řecko nyní čerpá od mezinárodních věřitelů úvěr za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Zaostává však v plnění dohodnutých podmínek, a proto hrozí, že další část úvěru nedostane. Další tranši mělo Řecko dostat v červnu, věřitelé ale její uvolnění odložili na září. Některé zdroje už avizovaly, že peníze možná nedorazí dříve než v říjnu.

Problém je v tom, že Řecko má peníze na zajištění chodu státu je asi do konce srpna. Vláda proto začala zvažovat, jak si chybějící peníze zajistit. V úvahu připadal i překlenovací úvěr. Vzhledem k tomu, že Řecko se potácí na pokraji státního bankrotu, peníze na delší dobu mu nikdo nechce půjčit. Země je tedy odkázána pouze na aukce krátkodobých pokladničních poukázek se splatností v řádu týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK