Pražská burza díky ČEZ mírně posílila

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes na rozdíl od okolních akciových trhů mírně posílila. Hlavní index PX skončil o 0,19 procenta výše na 926,4 bodu. Nahoru ho táhly akcie energetické společnosti ČEZ, která dnes oznámila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. Nedařilo se technologické firmě KIT digital a pojišťovně VIG, vyplývá z výsledků.

Západoevropské akcie dnes ukončily pětidenní růstovou sérii. Důvodem byly podle Josefa Němého z Komerční banky hlavně údaje z Číny. Tamní vývozy vzrostly v červenci pouze o procento, trh čekal růst o osm procent. "To negativně ovlivnilo hlavně průmyslové a komoditní akcie, oslabují ale i ostatní sektory," uvedl Němý. Pražská burza byla na rozdíl od západoevropských burz rezistentní, dodal.

Podle Josefa Kohouta z Patria Direct byl závěr týdne na českém akciovém trhu klidný a velká část z celkové aktivity se soustředila na akcie ČEZ. Zveřejněné výsledky hospodaření prakticky na všech úrovních překonaly dosti výrazně veškeré tržní odhady, upozornil Kohout. Firma zvýšila v pololetí čistý zisk meziročně o 14 procent na 27,2 miliardy korun, tržby o devět procent na 113 miliard korun. Dnes si titul připsal 1,86 procenta na 738 korun, když se odpoledne od analytiků Deutsche Bank dočkal zvýšení cílové ceny na 800 Kč ze 780 Kč a stálé doporučení na stupni "držet".

Z ostatních velkých emisí si telekomunikační operátor Telefónica ČR polepšil o 0,60 procenta na 402,30 Kč a Erste Bank o 0,18 procenta na 381,20 Kč. Cenné papíry Komerční banky stagnovaly na 3700 korunách.

Akcie KIT digital spadly o 4,28 procenta na 61,45 Kč. Pojišťovna VIG si pohoršila o téměř dvě procenta na 819,60 Kč.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba 1,1 miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ za více než 698 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK