Akcie na pražské burze v týdnu posílily o tři procenta

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu podruhé za sebou posílily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal tři procenta na 926,4 bodu. Nejvýrazněji posílily akcie mediální společnosti CME, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry skupiny autobazarů AAA Auto. Minulý týden české akcie získaly 0,4 procenta.

"Druhý srpnový týden byl ve znamení pozitivní nálady díky úvahám nad potenciálními kroky Evropské centrální banky na podporu eurozóny. Kladný trend byl vidět především na kratších splatnostech státních dluhopisů Španělska a Itálie, kam by podle ECB mohla směřovat její případná intervence. Domácí index PX nebyl výjimkou," popsal vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Lávička.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla mediální společnost CME, která přidala 6,2 procenta na 107 Kč. Žádné významné zprávy nebyly zveřejněny. Růst lze podle Lávičky přičíst spíše korekci propadu z předchozího týdne a zájmu některých investorů o akcie firmy na současných nízkých cenách. Naopak nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byl AAA Auto, který přišel o 1,6 procenta na 18,30 Kč. U této firmy se také neobjevila žádná kurzotvorná zpráva.

"Příští týden by měl být opětovně bez politických událostí a tak se domníváme, že investoři budou vedle vývoje na dluhopisových trzích zaměřeni na ekonomická data. Z tohoto důvodu by se mohla mírně ochladit dosavadní pozitivní nálada a vývoj na trhu by mohl více zaujmout vyčkávací pozici," odhadl Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK