Americká komise ukončila vyšetřování Facebooku, chce po něm změny

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 10. srpna (ČTK) - Americká Federální komise pro obchod (FTC) uzavřela vyšetřování společnosti Facebook a definitivně schválila vyrovnání, na němž se obě strany předběžně dohodly loni. Úřady Facebook vyšetřovaly kvůli obvinění z porušování soukromí klientů a kvůli tomu, že firma své klienty klamala a nutila je sdílet více osobních informací, než uživatelé zamýšleli.

V rámci vyrovnání musí Facebook zajistit, aby bylo soukromí příště lépe chráněno. Provozovatel stejnojmenné komunitní sítě tak bude muset zavést změny, v nichž bude jasně definováno nastavení soukromí. Příštích 20 let si také bude muset objednávat nezávislý audit, který prověří, jak firma nařízení dodržuje.

Komise a Facebook se na vzájemném vyrovnání dohodly už loni v listopadu. Veřejnost pak dostala čas na to, aby se k obsahu dojednaného vyrovnání vyjádřila. Pak o vyrovnání v konečném hlasování rozhodla FTC. Facebook se k žádnému pochybení nepřiznal, přistoupil ale na to, že vládní audit bude každé dva roky prověřovat, jak firma ochranu soukromí dodržuje.

Facebook se také zavázal k takzvanému "opt in", což znamená, že si od uživatelů vyžádá výslovný souhlas, než změní typ obsahu určeného ke zveřejnění.

Dohodnuté vyrovnání mezi FTC a Facebookem je podobné tomu, jaké obchodní komise uzavřela se společnostmi Google a MySpace. I v těchto případech šlo především o to, jak firmy chrání soukromí uživatelů. Ve čtvrtek FTC oznámila, že Googlu vyměřila rekordní pokutu 22,5 milionu dolarů (asi 462 milionů Kč), neboť Google ignoroval předchozí dohodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK