ČSÚ zveřejní předběžný odhad vývoje HDP za druhé čtvrtletí

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se ve druhém čtvrtletí vyvíjela tuzemská ekonomika. Podle ekonomů oslovených ČTK v průměru mírně rostla o zhruba 0,1 procenta. Naopak v meziročním srovnání očekávají všichni analytici propad HDP v průměru o 0,9 procenta.

"Výsledek české ekonomiky za druhé čtvrtletí nebude nijak lichotivý," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Mezičtvrtletně počítá se stagnací. Na jedné straně jsou podle něj vidět velmi slušné výsledky zahraničního obchodu, na straně druhé postupně ztrácí dech průmysl a stavebnictví hledá své dno. "Domácnosti méně utrácejí, firmy odkládají investice a veřejný sektor je rovnou škrtá. K tomu se zde začíná projevovat evropský útlum, a tak slabé výsledky české ekonomiky hned tak nepoleví," dodal.

Šanci na nepatrnou korekci velmi silného poklesu v prvním čtvrtletí nevyloučili za duben až červen také například analytici Raiffeisenbank. "Nicméně růst bude spíše statistický a nic nemění na tom, že česká ekonomika je momentálně velmi slabá," uvedl za tým ekonomického výzkumu banky Václav Franče.

Někteří z analytiků ovšem očekávají pokračování recese, když počítají s mezičtvrtletním poklesem hospodářství. V recesi se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě její výkon klesá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK