Čistý zisk energetické RWE v pololetí klesl o 0,4 procenta

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čistý zisk německé energetické firmy RWE klesl v pololetí o 0,4 procenta na 1,58 miliardy eur (39,7 miliardy Kč). Na výsledky firmy má stále negativní dopad rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energetiku. Hrubý provozní zisk EBITDA v pololetí stoupl o devět procent na 5,04 miliardy eur a překonal očekávání analytiků. Uvedla to dnes společnost, která působí i v České republice.

 

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru EBITDA 4,96 miliardy USD. RWE v oživení zaostala za větším německým konkurentem E.ON, který v pondělí uvedl, že jeho čistý zisk vzrostl více než trojnásobně na 3,13 miliardy eur.

 

Německé energetické firmy pomalu oživují z poklesu, které způsobilo loňské rozhodnutí vlády zavřít v zemi do roku 2022 všechny jaderné elektrárny. Ke zlepšování výsledků přispívají absence mimořádných nákladů, které musely loni zaúčtovat kvůli uzavření jaderných elektráren, a rovněž nové dlouhodobé dohody na nákup plynu. E.ON v pondělí uvedl, že jeho hospodaření výrazně podpořila nová dohoda o levnějších dodávkách plynu od Gazpromu. RWE se nedávno dohodla na úpravě cen za dodávky plynu s norským Statoilem, které rovněž mělo pozitivní dopad na hospodaření firmy za pololetí.

 

Ředitel společnosti Peter Terium však varoval, že současné podmínky na trhu nejsou příznivé. "Rostoucí státní intervence v energetickém sektoru, klesající marže elektráren a silná konkurence u dodávek elektřiny a plynu, to vše jsou problémy, kterým čelíme," řekl.

 

RWE je nejsilnějším hráčem na českém trhu s plynem. Dodává zde zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod. RWE Gas Storage se zabývá skladováním plynu, Net4Gas, kterou firma prodává, provozuje síť tuzemských plynovodů. Loni v ČR čistý zisk skupiny stoupl o pět miliard korun na 14,1 miliardy Kč.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK