Slovensko ve 2.čtvrtletí zvolnilo mezičtvrtletní růst na 0,7 pct

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí dál mírně zpomalila růst. V mezičtvrtletním srovnání její hrubý domácí produkt (HDP) stoupl o 0,7 procenta po tempu 0,8 procenta v prvním čtvrtletí. Meziroční růst HDP zvolnil na 2,7 procenta z předešlých tří procent, sdělil slovenský statistický úřad v dnešním rychlém odhadu.

 

Mezičtvrtletní tempo růstu skončilo výrazně nad očekáváním ekonomů dotázaných agenturou Reuters. Ti čekali v průměru růst o 0,3 procenta, zatímco u meziročního údaje se jejich odhady kryly s předběžným výsledkem. Konečné údaje úřad zveřejní 6. září.

 

Slovensko zvolnilo meziroční růst již v prvním čtvrtletí po tempu 3,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Podle úřadu to byl důsledek výrazného zpomalení růstu zahraniční poptávky, zejména v eurozóně, na kterou těžce doléhá dluhová krize.

 

Loni slovenská ekonomika stoupla o 3,3 procenta, letos ale vláda a Evropská komise čekají zpomalení. Výkon nejchudší ekonomiky eurozóny bude ale i tak výrazně lepší než celé měnové unie, která se letos zřejmě propadne do recese.

 

Slovenská ekonomika si letos vede také mnohem lépe než česká, které ve druhém čtvrtletí podle dnešních předběžných údajů zůstala třetí čtvrtletí po sobě v poklesu. Její HDP v mezičtvrletním srovnání klesl o 0,2 procenta při meziročním propadu o 1,2 procenta.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK