Maloobchodní tržby v USA se v červenci vrátily k růstu

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. srpna (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech v červenci stouply o 0,8 procenta po předchozích třech poklesech za sebou. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Tempo růstu bylo nejrychlejší od letošního února a překonalo očekávání analytiků, kteří počítali se zvýšením o pouhých 0,3 procenta.

Maloobchodníci těžili z růstu poptávky po široké škále zboží od spotřební elektroniky po osobní automobily. Zpráva podle agentury Reuters podpořila názor, že zpomalení růstu ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí bylo pouze přechodné.

"Červencové oživení spotřebitelských výdajů je příznivým znamením. Signalizuje to lepší hospodářský růst v nynějším čtvrtletí," uvedl analytik Joe Manimbo ze společnosti Western Union.

Prodej automobilů a automobilových součástek se v červenci zvýšil o 0,8 procenta a prodej elektroniky a domácích spotřebičů stoupl o 0,9 procenta. Tržby čerpacích stanic zaznamenaly nárůst o půl procenta.

Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK