Euro posílilo díky údajům z Německa a Francie

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. srpna (ČTK) - Euro dnes výrazně posílilo vůči japonskému jenu díky překvapivě příznivým údajům o německé a francouzské ekonomice. Vůči americkému dolaru si však připsalo pouze mírný nárůst. Americká měna těžila z údajů o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech.

Jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,1 procenta na 1,2342 USD. "Čísla z Francie a Německa byla o něco lepší, než se očekávalo. V těchto dnech má každé číslo, které nepřináší zklamání, tendenci poskytnout euru podporu," uvedl analytik Daragh Maher ze společnosti HSBC.

Investoři mají nadále obavy o hospodářské vyhlídky eurozóny. Ve druhém čtvrtletí ekonomika celé eurozóny klesla o 0,2 procenta kvůli negativním důsledkům dluhové krize.

Dolar byl podpořen zprávou o překvapivě prudkém nárůstu maloobchodních tržeb v USA. "Údaje naznačují, že americká ekonomika pokračuje v růstu, i když pomalejším tempem. Čísla navíc snižují pravděpodobnost nových kroků americké centrální banky na příštím zasedání," řekl analytik Vassili Serebriakov z firmy Wells Fargo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK