Polsko představí opatření na podporu domácí ekonomiky

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 14. srpna (ČTK) - Polská vláda příští měsíc představí opatření na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Oznámil to dnes polský premiér Donald Tusk. Dodal, že nové kroky neohrozí plány na snížení rozpočtového deficitu. Žádné další podrobnosti o stimulačních opatřeních však neposkytl.

"Jsme si vědomi zpomalení (hospodářského růstu). Skutečnost, že druhá polovina roku bude horší, znamená, že by mohly nastat obtížnější podmínky na trhu práce," řekl premiér na tiskové konferenci. "Představíme opatření, která podpoří ekonomiku i trh práce," dodal.

Polská vláda hodlá v letošním roce snížit rozpočtový deficit z loňských 5,1 procenta hrubého domácího produktu pod tři procenta HDP, což je limit stanovený rozpočtovými pravidly Evropské unie. "Nevzdáme se plánu na přivedení deficitu na úroveň očekávanou Evropskou komisí," uvedl Tusk. "Nepodnikneme nic, co by uvolnilo rozpočtovou disciplínu," dodal.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Polská ekonomika loni stoupla o 4,3 procenta, čímž se země zařadila mezi nejrychleji rostoucí v EU. Polská centrální banka však minulý měsíc předpověděla, že v letošním roce hospodářský růst zpomalí na 2,9 procenta a v příštím na 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK