Vláda bude možná moci sáhnout na peníze Lesů ČR a dalších firem

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


O novele zákona, která umožní státu čerpat volné peníze ze státního podniku Lesy ČR, dnes bude po prázdninové přestávce jednat vláda. Návrh by měl začít platit už letos v prosinci, aby ještě v letošním roce mohl stát z podniku čerpat miliardu korun. Pro roky 2013 a 2014 se počítá shodně se čtyřmi miliardami korun ročně. Zákon má umožnit státu sáhnout také na peníze dalších státních firem.

 

Vláda dnes projedná také návrh zákona o provozování sázkových her, který má mj. umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her. Zákon dále obsahuje zkrácení takzvaného přechodného období ze tří let na šest měsíců. V přechodném období je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet už v polovině roku 2013.

Dalším bodem programu dnešního zasedání vlády návrh ministerstva pro místní rozvoj na vytvoření zvláštního úřadu zodpovědného za veřejné zakázky. Od nové instituce si ministerstvo slibuje větší hospodárnost, transparentnost a zefektivnění státních nákupů.

Vláda má dnes zabývat také návrhem nového katastrálního zákona. Ten počítá s tím, že za některé dnes nezpoplatněné zápisy, například za výmaz zástavního práva, se bude platit.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK