Akcie v USA přišly o většinu zisků, dolar ale zpevnil

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Americké akcie v úterý mírně zpevňovaly, zisky ale až do konce obchodování neudržely a uzavřely bez výraznějších změn. Podle investorů je trh po několika dnech růstu vyčerpán a bere si oddechový čas. Jakým směrem se v následujících týdnech vydá, bude do značné míry záviset na tom, zda centrální banky v Evropě a v USA přistoupí k nějaké formě podpory ekonomiky.

Dow Jonesův index vzrostl o 2,71 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,02 procenta na hodnotě 13.172,14 bodu. Širší index S&P 500 ale 0,01 procenta odepsal a uzavřel na 1403,93 bodu, index Nasdaq Composite klesl o 0,18 procenta na 3016,98 bodu. Objemy obchodů byly ale slabé.

Zájem byl především o akcie maloobchodních firem v čele se společností Home Depot. Ta prodává materiál pro kutily a mimo jiné uvedla, že vidí známky zlepšení na realitním trhu. Akcie firmy tak zpevnily o 3,6 procenta na 54,71 USD a jsou nejvýše za 12 let.

Opačným směrem se ale vydaly akcie slevového portálu Groupon. Odepsaly přes 27 procent na 5,51 USD, a uzavřely tak na novém historickém minimu. K novému propadu přispěl horší vývoj tržeb za poslední čtvrtletí a především pak opatrný výhled do budoucna.

Na devizových trzích zpevnil dolar, jemuž k růstu pomohla statistika. Ta ukázala, že maloobchodní tržby v USA v červenci vzrostly o 0,8 procenta, což byl první růst po třech ztrátových měsících v řadě. Lepší výsledek znamená, že centrální banka (Fed) nemusí spěchat s novým kolem takzvaného kvantitativního uvolňování (QE), na které trh spoléhá. Ztrátám se nevyhnul japonský jen.

Euro k dolaru odepsalo méně než 0,1 procenta na 1,2323 USD a podle analytiků by až do září mohlo zůstat v pásmu, v němž setrvává už několik týdnů. Vůči jenu euro zpevnilo o 0,5 procenta na 97,07 JPY, podobně dolar k jenu vzrostl o 0,6 procenta na 78,75 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK