Akcie v Tokiu oslabily, dolar díky statistice naopak zpevnil

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. srpna (ČTK) - Japonské akcie během dnešního obchodování oslabovaly, většinu ztrát se jim ale podařilo smazat. Investoři měli zájem hlavně o akcie exportních firem, jejichž ceny podpořil slabší kurz jenu, klesaly naopak akcie bank a výrobců oceli. Díky relativně příznivé statistice z USA zpevnil dolar.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 4,84 bodu a den uzavřel slabší o 0,05 procenta na hodnotě 8925,04 bodu. Širší index Topix klesl o 0,29 procenta na 747,32 bodu.

Na devizových trzích se dolar pohybuje v blízkosti měsíčního maxima vůči jenu, zpevnil ale i k euru. Obchodníky povzbudila zpráva, že maloobchodní tržby v USA v červenci překvapivě vzrostly o 0,8 procenta, a zastavily tak tři měsíce poklesu.

Dolar k jenu vystoupil až na 78,90 JPY, a přiblížil se tak nejvyšším hodnotám z poloviny července. V závěru obchodování se prodával za 78,80 JPY, což byl nárůst o 0,1 procenta.

"Nebylo by žádným překvapením, kdyby dolar do konce měsíce vystoupil na 80 jenů," uvedl hlavní analytik Masafumi Jamamoto z finanční společnosti Barclays Capital. Japonská měna podle něj nezpevní ani v případě, že budou japonští obchodníci převádět zisky ze zahraničí zpět domů.

Euro k dolaru zůstalo bez výraznějších změn na 1,2325 USD. Analytici se domnívají, že jednotná evropská měna se až do září bude držet v pásmu, kde je už několik týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK