Koruna dopoledne stagnovala blízko úrovně 25 Kč/EUR

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Česká měna se dnes dopoledne vůči euru obchodovala blízko psychologické úrovně 25 Kč/EUR, pod kterou se krátce dostala již v úterý. Kolem 10:30 proti úterku zpevnila o haléř na 25,01 Kč/EUR. Vůči dolaru posílila o tři haléře na 20,27 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Dnešní obchodování probíhá zatím v poklidu bez výrazných změn a podobný vývoj lze očekávat až do odpoledních hodin, kdy budou zveřejněna čerstvá data ze zámoří - index spotřebitelských cen a statistika průmyslové výroby," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Dodal, že koruna se vůči euru se drží na dohled úterních maxim. Ranní statistika indexů cen výrobců se do kurzu koruny nijak nepromítla. Slabá domácí i zahraniční poptávka se odráží na poklesu cen ve stavebnictví a v tržních službách. Stagnací je zasažen i průmysl.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk uvedl, že okolní měny měly ráno spíše tendenci ztrácet, a koruna si tak stále držela nelepší výkonnost. Je možné, že se na ní podílejí spekulace před dluhopisovými aukcemi, nedávno totiž aukce koruně přinesly zisky díky značnému zájmu investorů.

Martin Prokop z Next Finance míní, že koruna dnes bude testovat hranici 25 Kč/EUR, a to i přes nepříznivé ekonomické podmínky.

Euro se kolem 10:30 obchodovalo na 1,2336 USD/EUR. Vývoj na trzích není jednotný, zatímco akcie v Evropě slábnou, výnosy španělských a italských dluhopisů lehce klesají. Žádné důležité zprávy do obchodování ráno nezasahují, poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK