Americký průmysl v červenci rostl nejrychleji za tři měsíce

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. srpna (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech se v červenci meziměsíčně zvýšila o 0,6 procenta, mírně více, než se čekalo. Vykázala tak nejrychlejší růstové tempo od letošního dubna a rostla čtvrtý měsíc za sebou. Oznámila to dnes americká centrální banka (Fed).

Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali v průměru nárůst o 0,5 procenta. Produkce zpracovatelského odvětví, které je jedním z klíčových sektorů celé ekonomiky, se minulý měsíc meziměsíčně zvýšila o 0,5 procenta a navázala na červnový vzestup o 0,7 procenta. I přes vzestup o téměř 22 procent od recesního minima z června 2009 je zpracovatelská produkce stále 1,7 procenta pod dosavadním vrcholem z července 2007.

K růstu průmyslové výroby přispěly i další sektory. Produkce síťových podniků veřejných služeb po červnovém propadu oživila o 1,3 procenta a těžba surovin stoupla o 1,2 procenta.

Míra využití výrobních kapacit se zvýšila o 0,4 procentního bodu na 79,3 bodu. Ukazatel, který sleduje, jak firmy využívají své zdroje, a naznačuje sílu inflačních tlaků, je stále procentní bod pod průměrem minulých 40 let.

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila růst na 1,5 procenta, nejpomalejší tempo od loňského třetího čtvrtletí. Vývoj průmyslu je ale v posledních dvou měsících podle analytiků nadějný, podobně jako oživování domácí poptávky, které ukázaly úterní údaje o růstu maloobchodních tržeb.

"Průmyslový sektor odpovídá na zlepšování domácí poptávky. I když růst ve světě se zpomaluje, je to stále lepší než předtím, takže dnešní údaje považuji za mírně příznivou zprávu," řekl agentuře Reuters Patrick O´Keefe z newyorské firmy J. H. Cohn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK