Dolar po příznivé statistice z USA posiloval

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. srpna (ČTK) - Dolar dnes zpevňoval vůči většině předních světových měn. Na trhu se snižuje očekávání, že centrální banka USA (Fed) přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky; přispěla k tomu i dnešní statistika z USA.

V 16:50 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,2274 USD a k jenu kleslo o 0,2 procenta na 96,79 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 78,85 JPY.

Dolar byl pod tlakem kvůli rostoucím spekulacím, že Fed zřejmě spustí v září další kolo nákupu obligací. Analytici však upozorňovali, že pokud nová statistika ukáže, že se stav ekonomiky zlepšuje, potřeba nových stimulačních kroků se vytratí a dolar poroste.

Fed dnes uvedl, že průmyslová výroba v USA se v červenci meziměsíčně zvýšila o 0,6 procenta, mírně výrazněji, než se čekalo. Vykázala tak nejrychlejší růstové tempo od letošního dubna a rostla čtvrtý měsíc za sebou. Dnešní pozitivní údaje navázaly na úterní zprávu o růstu maloobchodních tržeb v červenci, který byl první za čtyři měsíce. To vedlo analytiky k závěru, že zpomalení největší světové ekonomiky ve druhém čtvrtletí bylo zřejmě jen dočasné.

Objem obchodování však byl dnes nízký, což částečně zveličuje pohyby kurzů. Investoři se také bojí více prodávat eura kvůli očekávání, že Evropská centrální banka obnoví svůj program nákupu dluhopisů, aby snížila náklady na úvěry Španělska a Itálie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK