Pražská burza o půl procenta posílila, dařilo se Komerční bance

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes posílila o téměř půl procenta, hlavní index PX uzavřel na 934,9 bodu. K růstu burzu táhly akcie Komerční banky, výrazně naopak po zveřejnění čtvrtletních hospodářských výsledků ztrácely cenné papíry technologické firmy KIT digital, vyplývá z internetových stránek burzy.

Akcie Komerční banky si polepšily o 2,71 procenta na 3860 Kč a silný růst této dnes nejobchodovanější emise kompenzoval stagnaci či menší ztráty ostatních velkých emisí.

Na úterních hodnotách stagnovaly akcie elektrárenské firmy ČEZ a při zavřeném trhu ve Vídni i cenné papíry Erste Bank. Těžební společnost NWR oslabila o 0,64 procenta a zastavila se na 94,92 koruny. V růstovém teritoriu naopak končila dnešní obchodování tabáková společnost Philip Morris ČR, přidala 1,95 procenta na 11.501 korun.

Telekomunikační operátor Telefónica si připsal desetinu procenta na 403 Kč. "Český telekomunikační úřad stáhl svůj návrh na omezení regulace trhu velkoobchodní nabídky internetu xDSL od společnosti Telefónica, se kterým nesouhlasí Evropská komise. Chce předložit jiný návrh, který zohlední připomínky Bruselu," podotkl Martin Oliva z Patria Direct.

Silně dnes klesly akcie společnosti KIT digital, která v úterý večer oznámila své čtvrtletní výsledky. "Firma skončila v obrovské ztrátě 103 milionů USD a za jediný kvartál tak KIT prodělal více než za poslední čtyři roky dohromady. KIT navíc opět snížil svůj odhad letošních tržeb," upozornil Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky.

Po dramatickém vývoji dnes akcie KIT digital v Praze končí na ceně 59,88 koruny se ztrátou blížící se sedmi procentům. V USA se podle Olivy obchodují za 2,97 USD, tedy nad 60 korunami za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK