Akcie v USA zpevnily, díky statistice je silnější i dolar

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Americké akcie ve středu pokračovaly v mírném růstu, který se týkal hlavně technologických titulů. Indexy ale zůstávají v relativně úzkém pásmu, v němž se nacházejí už několik dnů. Na devizových trzích zpevnil dolar, jemuž pomohla příznivější statistika. Obchodníci se domnívají, že pokud budou relativně dobrá i další data, sníží se i nutnost pomoci ekonomice ze strany centrální banky (Fed).

Index S&P 500 vzrostl o 1,60 bodu a den uzavřel vyšší o 0,11 procenta na hodnotě 1405,53 bodu. Index Nasdaq Composite přidal 0,46 procenta na 3030,93 bodu, naopak Dow Jonesův index o 0,06 procenta oslabil a dostal se na 13.164,78 bodu. Objemy obchodů ale zůstaly nízké a drží se na typických letních úrovních.

Index S&P 500 skončil v těsné blízkosti své nejvyšší hodnoty za poslední tři měsíce. Analytici předpokládají, že indikátor by mohl kolem 1400 bodů zatím setrvat, neboť kolem této úrovně je uzavřena řada opčních kontraktů, které nyní výraznější odklon ztěžují. Navíc končí výsledková sezona, takže výraznější impulzy nelze čekat ani v podnikovém sektoru.

"Já myslím, že před sebou máme technický odpor kolem 1405 bodů (u indexu S&P 500), což je nejvyšší závěrečná hodnota ze začátku května. Od té doby jsme tak vysoko nebyli a pokud nebudeme mít důvod posunout se výrazně nad tuto úroveň, trh se bude patrně konsolidovat," poznamenal šéf obchodování Randy Frederick z makléřské společnosti Charles Schwab.

Dow Jonesův index stáhlo dolů několik větší emisí, mezi nimi například Deere & Co. Akcie firmy, která je největším světovým výrobcem zemědělské techniky, odepsaly 6,3 procenta na 75,10 USD. Reagovaly tak na nižší zisk, jehož firma dosáhla v minulém čtvrtletí. Management uvedl, že slabší byl i odbyt v Číně.

Na devizových trzích zpevnil dolar, který se vůči japonskému jenu dostal nejvýše za poslední měsíc. Americké měně pomohla k růstu příznivější statistika, která ukázala svižný růst průmyslové výroby. Relativně solidní data ale snižují nutnost pomoci ekonomice ze strany Fedu, což má pozitivní dopady na kurz měny. Absence takzvaného kvantitativního uvolňování, což by patrně byla forma předpokládané pomoci ze strany Fedu, tudíž znamená, že se nesníží hodnota dolaru.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2285 USD, vůči jenu kleslo o 0,1 procenta na 96,91 JPY. Dolar k jenu ale o 0,2 procenta zpevnil a dostal se na 78,89 JPY. Vzrostl i takzvaný dolarový index, který sleduje hodnotu amerického dolaru proti koši šesti hlavních světových měn. Index vzrostl o 0,2 procenta na 82,668 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK