Koruna po prolomení psychologické hranice 25 Kč/EUR dál posiluje

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna po prolomení psychologické hranice 25 korun za euro dál posiluje. Kolem 10:15 si proti středě polepšila o osm haléřů na 24,90 Kč/EUR. Vůči dolaru se obchodovala na 20,30 Kč/USD, byla tak o čtyři haléře silnější. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

 

"Vývoj české měny je nadále odtržený od zbytku regionu, kde opět sledujeme stagnaci, respektive mírné oslabování. Oporu nemá ani v pohybu světových trhů - evropské akcie dopoledne ztrácejí, dluhopisové výnosy Španělska i Itálie jsou mírně na vzestupu, což o velkém apetitu po riziku nesvědčí," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Motivací k posílení koruny podle něj mohlo být překonání psychologické hranice, případně opět slušný zájem o české dluhopisy. Také Martin Prokop z Next Finance se domnívá, že za středečním posílením koruny stála převážně vyšší poptávka po českých dluhopisech ze zahraničí. Zahraniční investoři následně musí kupovat korunu a koruna v závislosti na pár velkých nákupních příkazech skokově posílila.

Euro vůči dolaru kolem 10:15 oslabilo na 1,2273 USD/EUR. "Omezený potenciál ovlivnit trh budou mít data z amerického realitního trhu, hlavní pozornost se ale soustředí na index filadelfského Fedu," dodal Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK