Senát chce podmínky pro nižší pokuty účastníkům kartelových dohod

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářského soutěže (ÚOHS) by měl mít podle Senátu v zákoně přesněji vymezené podmínky pro snížení pokuty firmám za účast v horizontálních kartelových dohodách, pokud by o ní poskytly informace. Snížení pokuty až na polovinu má přinést novela, která do zákona zavádí "leniency program", tedy takzvaný program shovívavosti.

Úřad by měl, jak se dnes shodl Senát, přihlédnout při snižování pokuty k významu firmou poskytnutých informací pro odhalení dohody nebo k době, ve které byly informace poskytnuty. Novelu se senátními úpravami nyní znovu posoudí sněmovna.

Senát doporučil také novelu lépe provázat s koncesním zákonem a zákonem o veřejných zakázkách. Upravil také ustanovení podle něhož bude mít ÚOHS právo pokutovat orgány veřejné správy až deseti miliony korun za narušení hospodářské soutěže. Cílem je, aby sankce dopadaly i na orgány státní správy, uvedl předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD). Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který novelu za vládu obhajoval, s úpravami po konzultaci s ÚOHS souhlasil.

Program shovívavosti, který používá k odhalování a rozbíjení kartelů také řada úřadů v zahraničí včetně Evropské komise, zavedl český antimonopolní úřad již v roce 2001, avšak pouze jako své opatření. Do zákona by se měl dostat až novelou. Snížení pokuty by účastník kartelové dohody mohl podle předlohy dosáhnout v případě, že se k účasti na dohodě sám přizná. Další podmínkou je, že v minulosti nevyvíjel nátlak na ostatní firmy a pomáhal úřadu v objasnění případu.

Novela má také zakázat firmám, které poruší pravidla hospodářské soutěže, účast na veřejných zakázkách a koncesních smlouvách. Úřadům veřejné správy pak pod hrozbou pokuty zakazuje při vypisování zakázek zjevně zvýhodňovat určitou firmu. Opatření má pomoci omezit prostor pro korupci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK