Kurz Facebooku silně klesá, trh se chystá na uvolnění části akcií

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Akcie provozovatele největší světové sociální sítě Facebook začaly dnešní obchodování výrazným poklesem. Investoři se chystají na to, že na trh může ode dneška vstoupit velké množství akcií, s nimiž se dosud nemohlo obchodovat.

Akcie Faceboku krátce před zahájením obchodů na trhu Nasdaq klesaly o 2,5 procenta a po otevření se propadly až ke 20 dolarům, šest procent pod středeční závěr. Index trhu Nasdaq přitom po zahájení posílil o 0,2 procenta.

Dnes končí čtvrtroční období, během něhož nemohli své akcie prodávat někteří z prvních investorů včetně zaměstnanců firmy. Jde o 271 milionů akcií, což je více než polovina z objemu, který byl dosud na trhu po květnové primární veřejné nabídce firemních akcií.

Od poloviny října do poloviny listopadu může trh zaplavit dalších až 243 milionů akcií. Dalším významným datem pro trh bude 14. listopad, kdy bude moci přijít na trh více než 1,2 miliardy akcií. Až tehdy bude moci své akcie teoreticky prodat například zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Průměrný denní objem obchodování s akciemi Facebooku se pohybuje kolem 50 milionů akcií.

Analytici však s hromadným výprodejem nepočítají, protože většina původních investorů a lidí z firmy bude čekat s prodeji na oživení kurzu. "Žádný přehnaný tlak na akcie firmy by se dnes projevit neměl, nějaké prodeje tu ale určitě budou," řekl agentuře Reuters Frank Davis z newyorské makléřské firmy LEK Securities.

Počátkem srpna klesl kurz Facebooku poprvé pod hranici 20 dolarů. Znamená to, že investoři, kteří akcie firmy koupili v rámci květnové nabídky, za čtvrt roku přišli o téměř polovinu hodnoty investice. Facebok vstupoval na burzu s kurzem 38 dolarů a po krátkém vzestupu vykazují jeho akcie prakticky neustálý pokles. Za ním jsou podle analytiků hlavně pochybnosti, zda je firma schopna pokračovat v růstu, který vykazovala před vstupem na trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK