Americké akcie rostou, pomáhají Cisco a slova Merkelové

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování stagnací, postupně ale nabíraly zisky díky výraznému růstu akcií největšího světového výrobce počítačových sítí Cisco. Trh navíc krátce před místním polednem získal vzpruhu z vyjádření německé kancléřky Angely Merkelové ke krizi v eurozóně. Dílčí zprávy z ekonomiky investorům nové impulzy neposkytly.

V polovině newyorského obchodování (18:00 SELČ) byl Dow Jonesův index s přírůstkem 0,4 procenta kolem 13.222 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 0,5 procenta na zhruba 1413 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,8 procenta na 3055 bodů.

Akcie Cisco vzrostly o osm procent, protože firma ve středu oznámila zvýšení dividendy o 75 procent a její čtvrtletní výsledky překonaly očekávání. Díky tomu rostly i akcie dalších výrobců sítí.

V reakci na horší výhled tržeb naopak klesly o téměř tři procenta akcie maloobchodní jedničky Wal-Mart. Akcie Facebooku se propadly až o sedm procent na nové minimum kvůli obavám investorů z přílivu nově uvolněných akcií na trh.

Merkelová dnes na návštěvě Kanady řekla, že v řešení dluhové krizi eurozóny je podstatný čas a vyjádřil přesvědčen, že Evropa jde po správné cestě. Nové ekonomické údaje z USA o týdenním přírůstku počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a nečekaném poklesu zahájení obytné výstavby trh příliš neovlivnily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK