Soud: ÚOHS bude muset platit úroky z pokut za kartel

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude muset společnostem Hitachi Ltd., Hitachi Europe Limited a Japan AE Power Systems Corporation zaplatit úroky z neoprávněně vybraných pokut za domnělý kartel strojírenských firem. ÚOHS jim vrátil pouze vybrané pokuty, které dosáhly celkem zhruba 150 milionů, podle soudu mají ale nárok i na úroky. ČTK to dnes řekl soudce Krajského soudu v Brně David Raus. Výši úroků neuvedl.

"Jestliže bylo rozhodnutí, kterým byly uloženy pokuty za kartel zrušeno soudem, musí ten, kdo pokuty vybral vrátit částku odpovídající zaplacené pokutě společně s úroky za dobu, po kterou ten, kdo pokutu zaplatil, nemohl s touto částkou disponovat," uvedl Raus.

Krajský soud v Brně rozhodoval o vracení úroků bez jednání, rozsudek ještě není pravomocný. "V tuto chvíli je teprve doručován účastníkům. Lze proti němu podat kasační stížnost," uvedl Raus.

Jmenované japonské společnosti byly společně s dalšími firmami pokutovány za údajný kartel strojírenských firem. Celkem uložil ÚOHS pokutu ve výši téměř miliardy. Případ je nyní u Nejvyššího správního soudu, kam podal kasační stížnost ÚOHS.

Krajský soud v červnu existenci kartelu potvrdil, soudu se ale nelíbilo odůvodnění pokut. Pokuta je dosud nejvyšší v historii, jakou kdy ÚOHS uložil. U soudu se budou znovu obhajovat například Siemens nebo Toshiba. Případ se před Nejvyšší správní soud vrací podruhé.

Podle dosavadních závěrů soudů šlo o kartel a dotkl se i českého trhu. "Takový kartel je možné na českém území stíhat a účastníky kartelu sankcionovat," uvedl v červnu soudce Krajského soudu v Brně David Raus. Na druhou stranu ale podle něj není jasné, která firma z jednotlivých koncernů se na kartelu podílela. "Nebylo prokázáno, že ty subjekty, které dostaly pokutu se konkrétně na kartelu podílely," uvedl Raus.

Šestnáct firem z holdingů Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric a Toshiba a Nuova Magrini podle ÚOHS od roku 1988 do roku 2004 téměř po celém světě nezákonně spolupracovalo v tendrech. Společnosti si údajně sdělovaly ceny svých nabídek, a jedna z nich si tak vždy zakázku zajistila. V Česku mělo jít jen v letech 2001 až 2004 o zakázky za 700 milionů Kč. Podle ÚOHS ujednání vyloučilo hospodářskou soutěž a mohlo navyšovat cenu zařízení.

ÚOHS firmy pokutoval za období před vstupem ČR do EU. Původně pokuta dosáhla 979,2 milionu korun pro 16 firem z devíti holdingů. Pak ÚOHS společnostem Areva T&D Holding a Siemens AG pokutu snížil. Souhrnná sankce 941,9 milionu Kč byla ale i tak nejvyšší v historii úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK