Spotřebitelská důvěra v USA se dostala na tříměsíční maximum

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. srpna (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem srpna vyšplhala na tříměsíční maximum. Obavy ohledně stoupajících cen potravin však vedly k růstu inflačních očekávání. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry stoupl na 73,6 bodu z červencových 72,3 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od letošního května. Analytici přitom očekávali pouze nepatrný nárůst indexu na 72,4 bodu.

"Spotřebitelé mají lepší pocit ze současného stavu ekonomiky, ale trochu více je znepokojují vyhlídky," uvedl analytik Gary Thayer ze společnosti Wells Fargo Advisors. "Lidé mají stále obavy ohledně pracovních míst," upozornil.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí.

Americké ministerstvo obchodu tento týden oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v červenci stouply o 0,8 procenta po předchozích třech poklesech za sebou. Tempo růstu bylo nejrychlejší od letošního února a překonalo očekávání analytiků, kteří počítali se zvýšením o pouhých 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK