Řecko podle šéfa Euroskupiny zřejmě zůstane v eurozóně

19.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. srpna (ČTK) - Řecko pravděpodobně neopustí eurozónu, protože takovýto krok by byl politicky neprůchodný a přinesl by nepředvídatelná rizika. Uvedl to šéf ministrů financí eurozóny, tedy takzvané Euroskupiny, Jean-Claude Juncker. Dodal, že Řecko by opustilo eurozónu pouze v případě, že by zcela rezignovalo na konsolidaci rozpočtu a strukturální reformy.

Řecko je pozadu v plnění podmínek mezinárodní finanční pomoci, což vyvolává spekulace o jeho možném odchodu z eurozóny. "To se nestane, pokud Řecko neporuší všechny podmínky a všechny dohody," řekl v rozhovoru pro rakouský list Tiroler Tageszeitung Juncker, který je lucemburským premiérem. "Protože očekávám, že Řecko se pokusí zdvojnásobit své úsilí a dosáhnout stanovených cílů, není důvod předpokládat, že odchod (Řecka z eurozóny) by se mohl stát relevantním scénářem," dodal.

Řecko počátkem roku 2010 upadlo do dluhové krize a dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu pomoc 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Ta ale problém s předlužením země nevyřešila a letos mezinárodní věřitelé sjednali s Řeckem druhý balík pomoci ve výši 130 miliard eur. Odchod Řecka z eurozóny by podle Junckera sice byl možný "technicky", ale ne "politicky". "Nepracujeme na tom," prohlásil Juncker.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK