Spor mezi řetězcem Best Buy a jeho zakladatelem eskaluje

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Ve Spojených státech se vyhrotil spor mezi prodejním řetězcem Best Buy a jeho zakladatelem Richardem Schulzem. Ten začátkem srpna firmě nabídl, že ji za více než osm miliard dolarů převezme, odmítl ale sdělit, s jakými investory se za tímto účelem spojil. Firma Schulze vyzvala, aby provedl kontrolu jejího finančního stavu, podmínila to ale splněním několika podmínek. Podle firmy však Schulze nabídku odmítl.

Best Buy je prodejcem spotřební elektroniky a mimo jiné vlastní firmu Carphone Warehouse, která prodává mobilní telefony. Best Buy prý prokázal "značnou flexibilitu" a nabídl Schulzemu návrh, který by mu dal 60 dnů na to, aby předložil konkrétní nabídku. Měl by také možnost od ledna se svým návrhem na převzetí předstoupit přímo před akcionáře Best Buy.

"Pan Schulze nabídku firmy nepřijal," stojí v oznámení společnosti Best Buy. Zdroj blízký jednání podle agentury Reuters řekl, že Schulze a jeho tým jsou ale sdělením řetězce šokováni, neboť si mysleli, že obě strany pořád ještě domlouvají podmínky dohody o provedení hloubkové kontroly.

"Nečekané ukončení vyjednávání ze strany společnosti Best Buy mě zklamalo a překvapilo," poznamenal Schulze. Ten firmu založil v roce 1966, tehdy ještě pod názvem Sound of Music. V čele podniku už ale nestojí delší dobu.

Ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ) dnes napsal, že novým výkonným ředitelem Best Buy byl zvolen Hubert Joly. Dosud firmu vedl Mike Mikan, který byl ale zvolen pouze na přechodnou dobu.

Schulze, jemuž je nyní 71 let, začátkem srpna zaslal managementu Best Buy dopis, v němž uvedl, že má zájem spojit síly s fondy soukromého kapitálu a firmu převzít. Nabídl přitom 24 až 26 dolarů za akcii, což by celý podnik ocenilo na 8,16 až 8,84 miliardy dolarů (až 180 miliard Kč). V té době se akcie Best Buy prodávaly za zhruba 17 dolarů a byly na ročním minimu.

Pokud by se přihlédlo i k hodnotě převzatých dluhů, vyšplhala by se hodnota podniku na 10,9 miliardy dolarů. To by z převzetí Best Buy učinilo největší letošní transakci v USA za využití soukromého kapitálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK