Výroba motorových vozidel začala v červenci zpomalovat

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Výroba motorových vozidel v Česku začala zpomalovat. Za leden až červen automobilky vyrobily přes 744.000 vozů, což je o 3,7 procenta více než loni. Ještě v pololetí byl růst přes čtyři procenta. Uvedlo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

 

"Situace na evropských automobilových trzích se dle reálných statistik nevyvíjí příznivým směrem. Dle řady zahraničních studií se očekává, že k zásadnímu obratu nedojde ani v příštím roce. To má samozřejmě negativní dopad na evropské výrobce, české nevyjímaje," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Výroba osobních aut, která představuje většinu tuzemské produkce v odvětví, se zvýšila o 3,6 procenta na 740.000 vozů. V pololetí to bylo pět procent. "Důležité je, že v ČR zatím nedošlo k meziročnímu poklesu celkové výroby, i když vývoj v jednotlivých tuzemských automobilkách je rozdílný," dodal Jahn. Zatímco výroba v Hyundai Nošovice a ve Škodě Auto stále rostou, u TPCA Czech se produkce snížila.

Výroba autobusů stagnovala na 1760 vozidlech. Produkce nákladních aut se zvýšila o 19 procent na 814 vozů. Za růstem stojí zejména 80procentní navýšení výroby v letňanské Avii. Jediný výrobce motocyklů, Jawa Moto, zvýšil produkci o 117 strojů na 1440 kusů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK