Nezaměstnanost na Slovensku v červenci mírně klesla na 13,27 pct

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nezaměstnanost na Slovensku v červenci klesla na 13,27 procenta z 13,34 procenta v červnu. Informovalo o tom dnes Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Proti loňsku je situace na trhu práce v zemi pod Tatrami ale horší.

 

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, v červenci klesl meziměsíčně o půl procenta na zhruba 358.600 lidí. V porovnání s loňským červencem, kdy míra nezaměstnanosti dosáhla 13,15 procenta, přibylo na Slovensku 7919 lidí bez práce.

Nejvyšší nezaměstnanost tradičně hlásily regiony na středním a východním Slovensku, například v Prešovském kraji byl bez práce každý pátý obyvatel. Úřady práce evidovaly kolem 6300 volných pracovních míst. Ústředí práce vývoj nezaměstnanosti blíže nekomentovalo. Pro další období odhaduje stabilizaci nebo mírný nárůst míry nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost na Slovensku prudce vzrostla v roce 2009 po propuknutí globální ekonomické krize. Letos v únoru se vyšplhala na více než sedmileté maximum 13,76 procenta.

V Česku nezaměstnanost v červenci stoupla na 8,3 procenta z červnových 8,1 procenta. Podle analytiků se pod tento vývoj podepsal pravidelný příchod absolventů škol na trh práce.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK