Pojišťovna Aetna kupuje za 5,6 miliardy USD konkurenční Coventry

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. srpna (ČTK) - Americký pojišťovací ústav Aetna převezme za zhruba 5,6 miliardy dolarů (asi 113,6 miliardy Kč) konkurenční pojišťovnu Coventry Health Care. Kupní cenu uhradí z části penězi, z části svými akciemi. Akcionářům dá zhruba o 20 procent vyšší cenu, než jakou by získali prodejem svých akcií na burze. Pokud by se vzal v úvahu i převzatý dluh, hodnota transakce by činila 7,3 miliardy dolarů.

Dohodnuté sloučení obou pojišťoven je zatím posledním příkladem, kdy se firmy z odvětví zdravotní péče zaměřují na posílení obchodních vztahů s vládními úřady. To jim umožňuje profitovat z reformy zdravotní péče, která se teď v USA zavádí.

Nejvyšší soud USA letos podpořil zdravotní reformu, kterou vypracovala administrativa prezidenta Baracka Obamy. Jejím stěžejním prvkem je rozšířené krytí zdravotní péče pro více než 30 milionů nepojištěných Američanů.

Zdravotní reforma, která byla schválena už v roce 2010, si klade za cíl poskytnout pojištění pro dalších více než 16 milionů Američanů, a to prostřednictvím burz zdravotního pojištění. Ty budou existovat v každém státě unie a jejich provozovatelem budou soukromé firmy.

Akvizice pojišťovny Coventry Health Care pomůže Aetně zvýšit podíl na tržbách, jichž dosahuje díky obchodním stykům s vládními úřady, na více než 30 procent ze současných zhruba 23. Aetna očekává, že kvůli převzetí svého rivala vydá nové dluhopisy a další dluh v celkovém objemu asi 2,5 miliardy dolarů.

Oznámená transakce je dalším velkým kontraktem, v jehož rámci se spojují firmy z odvětví zdravotní péče. Aetna za jednu akcii Coventry zaplatí 27,30 USD v hotovosti a k tomu přidá 0,3885 své akcie. To je po přepočtu 42,08 USD. Akcie Coventry Health Care v pátek na burze v New Yorku končily na ceně 34,94 USD.

Velký kontrakt v odvětví zdravotní péče oznámila v červenci pojišťovna WellPoint. Ta za 4,46 miliardy dolarů převezme rivala Amerigroup. Díky tomu téměř zdvojnásobí objem obchodních vztahů v rámci programu zdravotní péče Medicaid. Loni v říjnu se pak pojišťovna Cigna dohodla na převzetí společnosti HealthSpring, za kterou nabídla 3,8 miliardy dolarů. Díky tomu má více klientů v rámci programu Medicare.

Akcie Coventry Health Care před zahájením obchodování v elektronických systémech přidávaly přes 21 procent, a dostaly se tak mírně nad nabízenou cenu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK