ECB se snaží potlačit spekulace o plánu na nákup dluhopisů

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 20. srpna (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes podrobila kritice spekulace o tom, jakou podobu bude mít její plán na nákup státních dluhopisů. Podle banky je zavádějící mluvit o rozhodnutích, která dosud nebyla přijata.

Německý časopis Spiegel o víkendu informoval, že ECB uvažuje o tom, že stanoví jednotlivým členským zemím eurozóny úrokové limity, po jejichž překročení by začala nakupovat jejich dluhopisy. Německé ministerstvo financí dnes ale uvedlo, že o takovýchto plánech nemá žádné informace.

"Je naprosto zavádějící informovat o rozhodnutích, která ještě nebyla přijata," reagovala na zprávu německého listu ECB. Zdůraznila rovněž, že bude postupovat v souladu se svým mandátem.

Šéf ECB Mario Draghi začátkem měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy. Již dříve slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny. Hlavním cílem nákupu dluhopisů by mělo být snížení úvěrových nákladů Itálie a Španělska, které by mělo zabránit šíření dluhové krize.

Myšlenka nákupu dluhopisů prostřednictvím ECB nicméně naráží na opozici, a to zejména ze strany německé centrální banky Bundesbank. Ta dnes potvrdila svůj negativní postoj. "Bundesbank zůstává kritická k nákupům státních dluhopisů," uvedla.

Banku poté kvůli jejímu postoji ostře napadl italský ministr průmyslu Corrado Passera, podle kterého podobné komentáře narušují situaci na finančních trzích. Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos již o víkendu vyzval ECB k neomezeným nákupům dluhopisů.

Německá kancléřka Angela Merkelová sice minulý týden Draghiho strategii podpořila, německý ministr financí Wolfgang Schäuble však o víkendu plánované nákupy dluhopisů kritizoval. "Pokud s tím začneme, už to neskončí. Je to podobné, jako řešit své problémy pomocí drog," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK