Pražská burza v úvodu týdne ztratila procento,dolů ji táhly banky

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne neudržela dopolední zisky a oslabila. Hlavní index PX dnes odepsal 0,97 procenta na 938,9 bodu. Burzu dolů táhly především obě bankovní emise, když akcie rakouské Erste Bank spadly o více než tři procenta. Ještě výraznější ztráty postihly cenné papíry technologické firmy KIT digital.

Pražská burza neudržela nadějné zisky a po čtyřech dnech růstu index PX odevzdal bezmála procento, což je největší propad v tomto měsíci, upozornil Pavol Mokoš z Patria Direct. "V dopoledních hodinách přitom trhy zaznamenávaly oživení poté, co se objevily spekulace o možné konkrétní podobě před dvěma týdny vágně nastíněného záchranného zásahu Evropské centrální banky (ECB) na trhu vládních dluhopisů," dodal Mokoš.

V souladu s vývojem v evropském bankovním sektoru se nedařilo zejména akciím Erste Bank, uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Titul zlevnil o 3,16 procenta na 398 korun. Akcie Komerční banky oslabily mírněji, odepsaly necelé procento na 3770 korun.

Nedařilo se také akciím těžařské firmy NWR, která klesly o 1,78 procenta na 95,27 koruny. Další prudký propad si připsaly akcie KIT digital, které si pohoršily o 5,40 procenta na 55,20 koruny, což je podle Mokoše nejnižší závěrečná cena v historii titulu.

Z velkých emisí rostly pouze dnes nejvíce obchodované akcie energetické společnosti ČEZ, a to o 0,40 procenta na 745 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK