Cena Brentu kvůli očekávanému výpadku v Severním moři mírně roste

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. srpna (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes stoupla nad 114 dolarů za barel. Mohou za to očekávané nižší dodávky ze Severního moře kvůli zavření některých ropných plošin z důvodu údržby zařízení před hlavní topnou zimní sezonou na severní polokouli. Americká ropa však klesá.

Kolem 17:40 SELČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 49 centů na 114,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila ve stejnou dobu o 31 centů na 95,70 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Těžba z ropných polí v Severním moři se má v září snížit o 17 procent. Zavřené bude i největší britské ropné pole Buzzard, a to až do poloviny října. Obchodníci však upozorňují, že výpadek těžby bude pouze dočasný a tlak na ceny by se po ukončení údržby měl opět zmírnit.

Brent částečně zmírnil své zisky v reakci na prohlášení německé centrální banky Bundesbank. Ta zopakovala svůj odpor k plánu nákupu obligací Evropsku centrální bankou. ECB pak uvedla, že zatím nepadlo rozhodnutí o podobě programu.

Poptávka po ropě je letos kvůli zpomalení globálního ekonomického růstu slabá. Analytici však upozorňují, že Evropa a USA jsou před hlavní topnou zimní sezonou a nízké zásoby topného oleje by mohly cenu ropy podpořit. Záviset však bude rovněž na odhadech ekonomického růstu, zvláště v USA, které jsou největším konzumentem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,20 113,71 New York - Nymex WTI září 95,70 96,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK