Japonské akcie mírně oslabily, euro je bez větších změn

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. srpna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes neudržely růst a mírně oslabily. Sestoupily tak ze zhruba tříměsíčního maxima a k jejich poklesu z valné části přispěly kontroverzní informace kolem postoje Evropské centrální banky (ECB) k řešení dluhové krize v eurozóně. Na devizových trzích ze stejného důvodu zůstalo bez výraznějších změn také euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 14,24 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,16 procenta na hodnotě 9156,92 bodu. Zůstal ale nad 26týdenním klouzavým průměrem, nad který se dostal v pondělí. Širší index Topix o 0,08 procenta vzrostl a uzavřel na 765,26 bodu. V pondělí byl naopak Topix ve ztrátě, zatímco Nikkei zpevnil.

Investoři měli zájem hlavně o takzvané defenzivní tituly, tedy o akcie firem, jejichž hospodaření není tolik závislé na výkyvech konjunkturálního cyklu. Z toho důvodu byly celkové ztráty trhu jen mírné. Zpevnily také akcie společnosti Sharp, které ale kvůli problémům firmy zůstávají blízko mnohaletého minima.

Na devizových trzích obchodníci posuzovali rozporuplné pondělní informace k postoji ECB. Německý časopis Der Spiegel o víkendu napsal, že ECB uvažuje o zavedení úrokových limitů pro jednotlivé země. Po jejich překročení by prý začala intervenovat. ECB ale v pondělí uvedla, že zpráva v německém tisku je zavádějící.

Euro k dolaru zůstalo bez větších změn na 1,2358 USD, dolar k japonskému jenu mírně oslabil a dostal se na 79,29 JPY. Australský dolar k americkému přidal asi 0,3 procenta na 1,0479 USD a těžil z předpokladů, že australská centrální banka nemá v úmyslu další snížení základních úroků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK