MZe: Stát pomůže zemědělcům, které letos postihlo sucho

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Zemědělci, jejichž letošní úrodu snížilo sucho, mohou počítat s předčasnou výplatou záloh na přímé platby. Předčasné uvolnění peněz je součástí balíčku několika opatření na pomoc farmám postiženým nedostatkem vláhy, informovalo dnes novináře ministerstvo zemědělství. Průměrné hektarové výnosy letos kvůli špatnému vývoji počasí zatím zaostávají za loňskou nadprůměrnou sklizní o zhruba o pětinu.

"Cílem všech opatření, která jsme učinili, je ulevit zemědělcům postiženým suchem od tlaku v průběžném financování, který může vyvolat výpadek příjmů z letošní sklizně," řekl dnes novinářům ministr zemědělství Petr Bendl. Podle něj předčasná výplata záloh na přímé platby po 16. říjnu může zlepšit finanční situaci zemědělských podniků, které by jinak tyto peníze dostaly až o několik měsíců později.

MZe chce také s bankami dohodnout odklad splátek úvěrů, pokud o to zemědělci požádají. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond je zároveň připraven prodloužit smlouvy na dotace úroků u změněných splátkových kalendářů. Podnikům s živočišnou produkcí, které hospodaří na zemědělské půdě v postižených oblastech, MZe umožní požádat Správu státních hmotných rezerv o zápůjčku krmných plodin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK