Analytici: Těžařské NWR asi v pololetí klesly tržby i zisk

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Tržby těžební společnosti New World Resources (NWR), majitelky černouhelné firmy OKD, v prvním pololetí pravděpodobně meziročně klesly o 18 procent asi na 692 milionů eur, což je zhruba 17 miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu firmy mezi analytiky. Zisk NWR za prvních šest měsíců se podle analytiků snížil o 68 procent na 28 milionů eur (zhruba 694 milionů korun). Výsledky firma zveřejní ve čtvrtek.

Analytici očekávají zhoršení hospodářského výsledku NWR také na úrovni celého roku. Firma podle průzkumu utrží přibližně 1,4 miliardy eur, tedy asi 35 miliard korun. Pokud se odhad potvrdí, bude to meziroční pokles o 13 procent. V případě zisku očekávají analytici propad zhruba na 14 milionů eur (asi 347 milionů korun) z loňských 130 milionů eur.

NWR v letošní první polovině roku vyprodukovala přes 6,1 milionu tun uhlí a koksu. Nadále předpokládá celoroční produkci až 11,7 milionu tun.

New World Resources je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku čtyři doly. Dalšími dceřinými firmami NWR jsou producent koksu OKK Koksovny a polská NWR Karbonia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK