V Lesích ČR pokračuje tendr na lesnické práce

22.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 22. srpna (ČTK) - Lesy České republiky otevřely ve druhém kole obálky s nabídkami na lesnické práce a prodej dřeva na 31 smluvních územních jednotkách (SÚJ) v letech 2013 až 2017. Třicet uchazečů podalo celkem 268 nabídek, což je průměrně 8,65 nabídek na jednu jednotku. Letošní soutěž se týká zhruba pětiny území státních lesů a má odhadovanou celkovou hodnotu lesnických prací 2,57 miliardy korun bez DPH. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

"Alespoň v jedné SÚJ zvítězilo 17 firem. Dosažené saldo mezi náklady na služby a cenou dříví představuje více jak jednu miliardu korun za jeden rok plnění veřejné zakázky, přičemž výše nabídnutých cen odpovídá současným tržním cenám," uvedl Boublík s tím, že konečné pořadí nabídek bude stanoveno až po jejich posouzení a hodnocení.

V příštím týdnu by měly podané nabídky posuzovat hodnotící komise, které si ještě mohou dožádat objasnění k nabídkovým cenám. Výběr nejvhodnějších nabídek pak oznámí uchazečům a po uplynutí lhůty pro námitky by v průběhu října měly být uzavírány smlouvy. Na soutěžených jednotkách by se pak mohlo začít pracovat od 1. ledna příštího roku.

Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za vysoutěženou cenu kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly jen polovinu vytěženého dřeva. S druhou polovinou dřeva obchodovaly Lesy ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK