Akcie v USA zahájily poklesem, trh čekal na zápis Fedu

22.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, a vydaly se tak stejnou cestou, jako burzy v Asii a v Evropě. Na pokles kurzů má stále největší vliv dluhová krize v eurozóně a nejisté vyhlídky globální ekonomiky. Pesimismus na trhu nezmírnila ani relativně příznivá zpráva o prodeji domů.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.142 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 0,5 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel 0,3 procenta na 1409 bodů, index Nasdaq Composite odepisoval 0,1 procenta na 3063 bodů.

Prodej starších domů ve Spojených státech v červenci vzrostl o 2,3 procenta a v ročním přepočtu činil 4,47 milionu domů. Je to sice o trochu méně, než se čekalo, proti loňsku se ale zvýšily i ceny. To svědčí o tom, že realitní trh v USA se pozvolna zotavuje.

Investoři během dne čekali na zápis z posledního jednání měnového výboru americké centrální banky (Fed). Zajímalo je především, zda Fed chystá nějakou formu podpory ekonomice, jak dříve avizoval. Spekuluje se také o třetím kolem takzvaného kvantitativního uvolňování, dříve než koncem roku ale takový krok nikdo neočekává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK