Hollande jede za Merkelovou, bavit se budou o Řecku

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Francouzský prezident François Hollande dnes navštíví německou kancléřku Angelu Merkelovou. Na programu mají více témat, včetně například vývoje v Sýrii, podle pozorovatelů se ale dá očekávat, že bavit se budou hlavně o Řecku. Výsledek jejich schůzky by za určitých okolností mohl předurčit, jak velkou má Řecko šanci, že zůstane v eurozóně.

 

Merkelová a Hollande, jakožto zástupci dvou nejvlivnějších zemí eurozóny, se zřejmě pokusí ukázat jednotný postoj. To má zásadní význam, protože finanční trhy jsou ke způsobu řešení dluhové krize velmi citlivé a chtějí vidět, že eurozóna má představu, jak se z problémů dostat.

 

Načasování schůzky, která je plánována do podvečerních hodin, přitom není náhodné. V pátek totiž Merkelová v Berlíně přivítá řeckého premiéra Antonise Samarase, který bude v sobotu pokračovat do Paříže, aby si tam promluvil s Hollandem.

 

Samaras avizoval, že Řecko potřebuje více času na zavedení reforem, k nimž se zavázalo, když přijalo od zahraničních věřitelů finanční pomoc 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč). Řádné plnění dohodnutého programu je podmínkou k tomu, aby Řecko dostalo i další část úvěru zhruba 31,5 miliardy eur.

 

Pokud věřitelé Řecka dospějí k závěru, že Atény neplní sliby a zároveň jim ani nedají více času, pak Řecku téměř jistě dojdou v příštích týdnech peníze. Řada analytiků se domnívá, že v takovém případě bude Řecko nuceno eurozónu opustit.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK