Pražská burza v úvodu týdne rostla, dařilo se hlavně Erste Bank

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne posílila, hlavní index PX si připsal 0,85 procenta na 953,8 bodu. Hlavní zásluhu na tom měly akcie Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy. Pražská burza podle analytiků a makléřů těžila z dobré nálady na západoevropských trzích, které čerpaly podporu hlavně z informací o tom, že Francie a Německo vytvoří pracovní skupinu za účelem posílení fiskální a měnové unie. Nejvíce se tak dařilo finančním titulům, rostla ale i většina dalších emisí.

Rakouská Erste Bank si připsala 2,70 procenta na 403 korun, na zisku indexu se podepsal i ČEZ, který posílil o půl procenta na 767 korun.

"Celkové aktivitě však uškodila absence větších zahraničních objednávek, která zasáhla celý region kvůli uzavření akciové burzy v Londýně, kde mají dnes bankéři letní volno (Summer Bank Holiday)," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. "Ve zbytku týdne by mohl objemy obchodů zvednout závěr výsledkové sezony, čerstvé výsledky už ale budou oznamovat jen menší firmy," doplnil Josef Němý z Komerční banky.

Zcela bez akce tak podle Kohouta zůstala Komerční banka, která prošla seancí s minimálním objemem, a obchodní aktivita byla velmi nízká i na dalších titulech.

S menší ztrátou do půl procenta zakončila dnešní obchodování těžební NWR, v mírných ztrátách byly ještě KIT Digital či Philip Morris. Vůbec nejztrátovějším titulem na burze v Praze dnes byla síť autobazarů AAA Auto. Titul odepsal necelé procento na 19 korun za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK