Asmussen: ECB nebude nákupem dluhopisů financovat vlády

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nový program nákupu státních dluhopisů, který připravuje Evropská centrální banka (ECB), nebude znamenat financování vlád. Na přednášce v Hamburku to řekl člen Výkonné rady ECB Jörg Asmussen. Jeho slova vyzněla jako snaha zklidnit debatu, neboť o víkendu se do ECB pustil člen její Rady guvernérů Jens Weidmann. Ten je zároveň šéfem německá centrální banky.

 

"V rámci nového programu bude ECB nakupovat dluhopisy jen s kratší splatností," vysvětlil Asmussen. Dodal však, že ECB pořád ještě pracuje na provozních a technických detailech plánu. Klíčové ovšem je, že ECB se ujistí, aby země, jejichž dluhopisy bude nakupovat, plnily slíbené reformy a nijak se od nich neodchylovaly.

Asmussen neřekl, kdy ECB s odkupem státních dluhopisů začne. Jasně ale řekl, že ECB svůj záměr prosadí, ať se to německé centrální bance líbí, nebo ne. Prezident ECB Mario Draghi nedávno avizoval, že ECB začne kupovat dluhopisy zadlužených zemí, jako jsou Itálie a Španělsko, aby jim pomohla snížit náklady na obsluhu dluhu.

ECB je nucena více se angažovat v boji proti evropské dluhové krizi. Vlády zemí eurozóny mezitím jednají o právních a politických překážkách, které jim zatím brání v koordinovaném postupu. Bundesbank, jak se německé centrální bance v Německu obvykle říká, se větší roli ECB naopak snaží omezit.

Weidmann s postupem ECB nesouhlasí už dlouho a o víkendu se do ECB také nezvykle ostře pustil. V rozhovoru s časopisem Der Spiegel varoval, že ECB nákupem státních dluhopisů vytváří prostředí podobné závislosti. Weidmann tak znovu akcentoval hluboké názorové rozdíly, které panují mezi ním a některými ostatními členy vedení ECB, především pak Draghim. Za Weidmanna se vzápětí postavila kancléřka Angela Merkelová.

Asmussen řekl, že ECB bude jednat pouze v rámci svého mandátu. Podle něj by ještě před intervencí ECB mohly zakročit záchranné fondy eurozóny, které by nakupovaly státní dluhopisy na primárním dluhopisovém trhu těch zemí, které žádají o mezinárodní finanční pomoc.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK