Řecko zvažuje další dluhopisy, aby nemuselo žádat věřitele

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 27. srpna (ČTK) - Řecko zvažuje prodej dalších pokladničních poukázek, s jejichž pomocí by překlenulo období nad rámec dohodnutého záchranného programu a nemuselo žádat o peníze věřitele. Zdroj z tamní vlády agentuře Reuters řekl, že pokud by země dostala na splnění podmínek záchranného programu dva roky navíc, neměl by výpadek financování činit víc než 18 miliard eur (asi 447,3 miliardy Kč).

Nastíněný postup je součástí snahy Řecka přesvědčit rozlícené evropské partnery a Mezinárodní měnový fond (MMF), že když Atény dostanou více času na splnění rozpočtových cílů, neznamená to automaticky, že věřitelé budou muset poskytnout víc peněz, aby se Řecko vyhnulo bankrotu.

"Vláda nechce, aby výpadek financování, který by nastal, pokud bychom dostali na zavedení dohodnutých opatření dva roky navíc, představoval pro naše věřitele nějakou zátěž," řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. "To je v této záležitosti naše strategie. Proto (premiér Antonis) Samaras na těch posledních schůzkách říkal, že potřebujeme víc času, ne víc peněz," dodal zdroj.

Řecko podle zdroje doufá, že výpadek ve financování by mohlo překlenout emisí pokladničních poukázek. Na ty už se Atény musely nedávno spolehnout, když se chtěly vyhnout jinému výpadku. Ten nastal v srpnu, kdy Řecku chyběly peníze na vyrovnání jedné větší splátky dluhu. Záměr Aténám vyšel, na trhu se prodalo víc dluhopisů, než země plánovala.

Řecko je už delší dobu odkázáno pouze na měsíční aukce pokladničních poukázek. To je pro něj jediná možnost, jak se může samo financovat. Trh dlouhodobých dluhopisů je pro něj od jara 2010 nedostupný, protože nikdo z investorů nechce půjčovat peníze zemi, která je téměř v platební neschopnosti.

Většinu krátkodobých dluhopisů, které Atény prodávají v aukcích, kupují řecké banky. To znamená, že náklady refinancování plně neodrážejí krizovou situaci země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK