USA loni ztrojnásobily tržby z prodeje zbraní v zahraničí

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. srpna (ČTK) - Tržby Spojených států z prodeje zbraní v zahraničí se v loňském roce ztrojnásobily na rekordních 66,3 miliardy dolarů (1,3 bilionu Kč). Vyplývá to podle agentury Reuters z nové kongresové zprávy.

Spojené státy se tak podílely téměř čtyřmi pětinami na celosvětových tržbách z mezinárodního prodeje zbraní, které loni podle zprávy dosáhly 85,3 miliardy dolarů. To představuje nejvyšší úroveň od roku 2004. Mezinárodní trh se zbraněmi však podle zprávy pravděpodobně nebude pokračovat v růstu.

Za prudkým nárůstem tržeb Spojených států stály zejména dodávky stíhaček a vrtulníků do Saúdské Arábie. Většina dalších velkých dodavatelů zbraní s výjimkou Francie loni zaznamenala pokles prodeje. Tržby Ruska se například snížily téměř o polovinu na 4,8 miliardy dolarů.

Na poptávku po zbraních mají negativní dopad slabší světová ekonomika a dluhová krize v eurozóně. Řada zemí kvůli nedostatku financí nákupy zbraní odkládá či omezuje. Poptávku po zbraních na Blízkém východě, zejména v Saúdské Arábii, však podporují obavy ohledně Íránu.

pmh mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK