GfK; Nálada spotřebitelů v Německu zůstává beze změny

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. srpna (ČTK) - Nálada německých spotřebitelů se ve výhledu na příští měsíc nezměnila. Spotřebitelé kvůli nízkým úrokovým sazbám méně spoří a více utrácejí, jejich pohled na vývoj ekonomiky se však kvůli krizi v eurozóně zhoršil. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK. Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, zůstal na srpnové hodnotě 5,9 bodu, což je v souladu s očekáváním analytiků.

Výsledky průzkumu přinášejí naději, že by výdaje spotřebitelů mohly podpořit ekonomiku tradičně orientovanou na vývoz. Export však nyní zaostává kvůli nižším dodávkám do zemí eurozóny a firmy očekávají zhoršení vývozu.

"Navzdory zvyšujícím se turbulencím v zahraničí si němečtí spotřebitelé udržují silný zájem o nákupy. Stabilní trh práce a vysoké mzdové dohody ve srovnání s předchozími lety poskytují dobrý základ pro větší nákupy," uvedla GfK v prohlášení. Finanční krize a krize v eurozóně snížily zájem lidí o ukládání peněz v bankách a úrokové sazby u spoření jsou nízké, dokonce ani nepokrývají inflaci. To je také důvod, proč spotřebitelé dávají přednost utrácení před spořením.

Soukromá spotřeba tvoří až 60 procent hrubého domácího produktu země. GfK zopakovala svůj odhad, že v letošním roce spotřeba stoupne o jedno procento.

Tempo růstu největší evropské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 0,3 procenta z 0,5 procenta v prvních třech měsících. Údaje z poslední doby však naznačují, že by ekonomika mohla v nejbližší době klesnout. To je špatnou zprávou pro celou eurozónu, která silně závisí na výkonu Německa a doposud se jí díky silné ekonomice Německa dařilo odolávat recesi.

Index ekonomických očekávání se však prudce zhoršil na minus 18,9 bodu z minus 5,6 bodu v předchozím měsíci a byl nejníže od června 2009. Index částečně odráží rostoucí obavy v Německu, že by Řecko mohlo opustit eurozónu a krize se dále rozšíří do Španělska a Itálie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK