Akcie v Tokiu znovu klesají, slabší je také euro

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. srpna (ČTK) - Japonské akcie se vrátily k poklesu, a jejich hlavní index tak spadl na zhruba dvoutýdenní dno. Část investorů se začíná akcií zbavovat, neboť trh v posledních dnech solidně zpevnil a navíc se ukazuje, že japonská ekonomika má před sebou patrně horší časy. Naznačuje to například nová zpráva tamní vlády. Na devizových trzích oslaboval kurz eura.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 52,10 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,57 procenta na hodnotě 9033,29 bodu. Širší index Topix odepsal dokonce 1,20 procenta na 746,30 bodu.

Japonská vláda dnes zhoršila výhled ekonomiky a zdůvodnila to mimo jiné horším vývojem v Číně a ve Spojených státech. Index Nikkei China 50, v němž jsou zastoupeny japonské firmy s výraznou angažovaností na čínském trhu, si podle agentury Reuters odepsal 1,3 procenta.

Na devizových trzích klesalo euro, které tak zastavilo vytrvalý růst z předchozích dnů. Ten byl do značné míry výsledkem slov, která koncem července pronesl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Ten řekl, že ECB udělá cokoliv, aby zabránila rozpadu eurozóny. Důraz jeho slov ale podle analytiků patrně odeznívá.

Euro během obchodování spadlo až na 1,2465 USD, než se ustálilo na 1,2492 USD. Zůstává tak prakticky celý jeden cent pod sedmitýdenním maximem 1,2590 USD, na němž se ocitlo minulý týden. Vůči japonskému jenu euro oslabilo o 0,3 procenta na 98,10 JPY, stejně tak dolar k jenu odepsal 0,3 procenta a dostal se na 78,52 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK