Vklady u řeckých bank v červenci vzrostly, ve Španělsku klesly

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 28. srpna (ČTK) - Spotřebitelé i firmy ve Španělsku zvýšily výběr vkladů z domácích bank a vklady soukromého sektoru se v červenci snížily o pět procent. V Řecku se naopak odliv peněz zastavil a vklady po červnových volbách stouply o dvě procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská centrální banka.

Objem vkladů lidí a firem ve Španělsku se na konci července snížil na 1,509 bilionu eur (37,5 bilionu Kč) z 1,583 bilionu eur na konci června. Vklady v zemi jsou nyní nejnižší od roku 2008. V Řecku se naopak zvýšily na 159,4 miliardy eur ze 156,2 miliardy eur v předchozím měsíci.

Odliv vkladů v Řecku je dobrou zprávou pro místní banky. Červnové volby zklidnily obavy, že Řecko vystoupí z eurozóny.

O Španělsku se nyní na finančních trzích mluví jako o dalším možném adeptu na mezinárodní finanční pomoc v eurozóně. Země se již rozhodla požádat o pomoc pro svůj problémový bankovní sektor, přislíbeno má až 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč). S žádostí o širší státní pomoc však zatím váhá.

Z dalších problémových zemí eurozóny se vklady v Irsku zvýšily o jedno procento. V Portugalsku i v Itálii zůstaly téměř beze změny, napsala agentura Reuters.

Španělské banky podle ECB rovněž v červenci prudce snížily objem státních dluhopisů ve svém vlastnictví, a to o 7,58 miliardy eur, což byl nejvyšší měsíční pokles od loňského srpna. Celkem měly na konci července ve vlastnictví státní dluhopisy v tržní hodnotě 247,2 miliardy eur. Objem státních dluhopisů v držení se snížil také u řeckých, portugalských a francouzských bank. Naopak italské banky zvýšily objem státních dluhopisů v držení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK